søndag 21. februar 2010

Med staten i ektesenga

Fra tid til annen har vi også her i det kalde nord revisjon av ekteskapsloven.  Dette er jo ellers noe som man i USA lever og kanskje av og til dør for, men det er også her til lands tildels høye bølger fra tid til annen.

Mitt forslag er alltid det samme:  Staten ut av ektesenga.   Hvorfor ikke simpelthen behandle alle likt, uansett om de er gifte, ugifte, mangegifte, samboende, særboende, eller her-og-der-boende?

For eksempel er skattereglene lite grann forskjellig alt etter om du er gift eller ugift.  Noen ganger betaler de gifte mindre skatt, noen ganger mer.  Og så skal man selvfølgelig dyneløfte for å finne ut hvem som lever som om de var gift uten at de faktisk er det.  Nå, hvis det var et eller annet tungtveiende samfunnshensyn, så kunne det vel forstås.  Men det ser ut til å være ganske tilfeldig, slik at den samme familien noen ganger betaler for sitt ekteskap og andre ganger får penger for det samme, simpelthen ved å leve et helt normalt liv.  Det er jo fint at man sysselsetter folk i skatteetaten, det er mange bra folk der.  Men hadde det ikke vært enklere å behandle folk likt?  Og kanskje mer rettferdig også.  Så kunne folk gifte seg med så mange de ville uten at det kom på skatteseddelen - deres eller vår.

Det er selvfølgelig mange andre sider enn skatt og trygd her.  Arv, for eksempel.  Og deling av eiendeler ved samlivsbrudd.  Her er det andre regler for de som er gift enn for søsken som lever sammen, for eksempel.  Og det er ikke noe galt i det. Hvis folk vil ha det slik, så kan de jo sette opp kontrakter.  Det er det allerede mange som gjør.  Staten kan eventuelt legge til rette for å gjøre det enkelt å inngå slike standard-kontrakter, ved å tilby en statlig informasjonstjeneste slik at man slipper å hoste opp tusener for advokathjelp hvis man har en helt vanlig familiesituasjon. Det vil da være opp til den enkelte å velge om man skal bruke en slik standardkontrakt, og de fleste vil vel det.  Men det bør være frivillig.

I gammel tid trodde man at ekteskapet var hellig, og det er det jo fortsatt for mange.  Men dengang hadde alle den samme religion, mer eller mindre.  I dag har vi kommet dit at folk går til valg og bestemmer hva som skal være ekteskap eller ikke ekteskap for andre mennesker. Det blir jo helt feil.  Det må være opp til det enkelte ektepar - eller triangel eller hva det nå blir - så lenge de ikke forventer å få betalt for det.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar