torsdag 6. januar 2011

Uføre i hodet

Sitter hjemme i dag og koser meg med bronkitt eller svineinfluensa eller hva det nå heter i år. Tar en titt på debattsidene i Dagens Næringsliv online, der det skrives mye om uføretrygd for tida. Jaja. Får håpe det store flertall av de som kommenterer er på trygd allerede, og ikke sitter og skriver slikt vås i arbeidstida. Men du vet aldri. Vi er et ganske inkluderende samfunn.

Men saken er at de som er uføre, er nesten alltid uføre i hodet, og det er det ikke lett å gjøre noe med. Jeg mener ikke bare de som har fobier og tvangstanker og depresjoner, selv om det er mye av det også. Men mange har rett og slett ikke den mentale kapasitet som trenges for å fungere i et moderne arbeidsliv. De lærer sakte, gjør mange feil, og blir rådville når noe forandrer seg litt. Slike folk blir det mindre og mindre bruk for i vårt informasjonssamfunn.

Hva med hjelpepleieren som får vondt i ryggen av mange tunge tak, er hun (det er vanligvis en hun) også ufør i hodet? Ja, på en måte. Hvis ikke kunne hun omskolert seg til romforsker eller noe slikt. Tror du Stephen Hawking har vondt i ryggen? Jeg er ganske sikker på at han har vondt både her og der. Han kan ikke komme ut av rullestolen uten hjelp, kan ikke snakke uten hjelp. Han er en av verdens aller fremste kosmologer og en bestselgende forfatter. Hvis du ikke kan skrive en bestselger bare fordi du har vondt her og der så er du ufør i hodet - sammenlignet med Hawking, altså. Det er er spørsmål om hvem og hva vi sammenligner oss med.

Dette er vel også grunnen til at trygd smitter. Noen mister jobben og kommer seg ikke tilbake i arbeidslivet, og så får de trygd omsider. Venner og naboer tenker: "Jeg er nå sykere enn han der." Så går de til doktoren og vil ha trygd de og. Men er de sykere enn Hawking? Antagelig ikke, bortsett fra i hodet.

Nå kan vi ikke ta ut hjernen og sette inn en raskere. Men kanskje vi kan laste inn et bedre operativsystem? Det er hva jeg gjør når min PC blir gammel og treg. Da laster jeg inn Xubuntu Linux, som ikke er helt kompatibelt med Windows men mye raskere. Det er altså programvaren som gjør at ting går tregt, ikke bare maskinvaren. Slik er det også med oss mennesker. Veldig ofte har vi "bugs" i vår programvare som gjør det vanskelig for oss selv og andre. Det kan vi gjøre noe med. Vi kan "laste inn" tidløs visdom som lar oss tenke og føle klarere enn vi gjorde før. Prisen for dette er at vi blir litt annerledes enn flertallet. Det er det vel verdt.

Jeg tror ikke dette kan få alle uføre tilbake i arbeid, selvfølgelig. Men hvis det kan få noen til å prøve å hjelpe andre i stedet for å gå berserk på DN.no, så er det en begynnelse.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar